Ystävyys ei ole kevyt juttu

Minulla on vain vähän ystäviä. Tutustun ihmisiin erittäin mielelläni, mutta ystävystyn vain harvoin.

Minulle ystävyys ei ole mikään kevyt juttu. Se ei ole pientä höpöttelyä kahvikupposen ääressä. Se on haavojen avaamista ja toisen hyväksymistä kaikkinensa. Toki se on toisinaan myös kevyttä höpinää, mutta vasta sitten kun elämän suuret linjat ja säröt on tarkistettu -ja pyritty korjaamaan. 

Toisinaan kadehdin ihmisiä, joilla on paljon ystäviä. He järjestävät iltoja, joihin yksi tuo juustot, toinen viinit ja kolmaskymmenes seurapelit. Kuvittelen heidän istuvan ringissä ja jakavan murheensa. Aamun sarastaessa he kömpivät koteihinsa hieman eheämpinä ihmisinä.

Minusta ei olisi siihen. En uskaltaisi avata haavojani niin monelle. En ehkä jaksaisikaan, koska kipupisteiden ruotiminen on energiaa vievää puuhaa. Toisinaan yritän ystävystyä enemmän, mutta pian huomaan ottavani askeleita taaksepäin.

Vuodet ovat tehneet minusta varovaisemman.

Ymmärrän, että ystävyyden muotoja voi olla monia. Minulle niitä on kuitenkin vain yksi: kaikki tai ei mitään. En voi luottaa vain vähän enkä antaa itsestäni vain vähän. En osaa näytellä ystävää. Sitä joko on ystävä tai ei ole.

Kaverit ovat asia erikseen. He ovat niitä, joiden kanssa raapaistaan pintaa ja keskitytään usein vain elämän iloissa kierimiseen. Kaverit ovat ihania, koska he keventävät arkea. Kaverit tuntevat minut, mutta eivät kokonaan. Heitä varten siivoan, mutta ystävän voin kutsua sotkuiseen kotiin.

Ystävänpäivänä mietin, miten ystäväni jaksavat minua. Olen toisinaan äärimmäisen huono pitämään yhteyttä. En ole myöskään aina hyvällä tuulella. Olen joskus niin huonoa seuraa, että en jaksa itseänikään. En aina muista syntymäpäiviä. Teen varmasti myös virheitä ystävyydessä.

Pahoina hetkinä tunnen helpotusta kun muistan, että ystävä on aina puolellani. Tuntuu ihanalta, että tässä alati muuttuvassa maailmassa on jotain pysyvää. Sanon tämän tapojeni mukaan myöhässä, mutta viestin ydin on ajankohtainen aivan jokaisena päivänä:

Hyvää ystävänpäivää ja kiitos kun pysyt siinä vajavaisuuksistani huolimatta.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.