Viiskymppinen nainen on ilmaa?

Tiedätkö kuka on Yann Moix? En minäkään tiennyt ennen kuin hän antoi haastattelun Marie Claire -lehdelle. Moix on siis ranskalainen tv-kasvo ja palkittu kirjailija. 

Sen perusteella, mitä olen hänestä viime päivinä lukenut, mies on ennen kaikkea moukka.

Moix nimittäin kertoi lehdelle, että hän ei voisi rakastua 50-vuotiaaseen naiseen. Hänen mielestään 25-vuotiaan naisen vartalo on upea, mutta viisikymppisen naisen vartalo ei ole lainkaan upea. Hänelle kypsemmät daamit ovat ”ilmaa”. 

Kirjailija on itsekin 50-vuotias.

Sanomattakin on selvää, että mies tiesi saavansa kommenteillaan huomiota uudelle kirjalleen. Haastattelu kun julkaistiin nimenomaan naisille suunnatussa lehdessä. Ehkä hän halusi myös karkottaa ympärillään pörräävät viisikymppisen naiset toteamalla julkisesti, että ei voisi vähempää kiinnostaa. Mission completed, koska jokainen kypsäksi itsensä luokitteleva nainen kiertää kirjailijan tästä lähtien kaukaa. 

Mies taitaa myös olla hieman sekaisin unohtaessaan, että Salma Hayek, Julianne Moore, Demi Moore ja Halle Berry ovat viisikymppisiä.

Herra Moix ei sanonut mitään uutta. Ei liene uutinen, että moni mies tuntee viehätystä itseään nuorempiin naisiin. Eikä liene uutinen sekään, että 25-vuotiaan naisen vartalo on erilainen kuin 50-vuotiaan naisen vartalo. Onko se parempi? En tiedä, mutta kokemuksesta voin kertoa, että jokainen eletty vuosi on ainakin tähän mennessä lisännyt rakkautta ja itsevarmuutta omaa kroppaa kohtaan.

Miksi miehen sanat sitten kuohuttivat?

Siksi, että naiset eivät enää jaksa. Meitä on arvioitu liian pitkään pelkän ulkonäön ja iän perusteella. Se, että samaa scheissea jauhetaan vuonna 2019, saa meidät voimaan pahoin.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että Moixin kaltaiset miehet ovat olleet myös minulle ilmaa. Olin silloin suunnilleen 25-vuotias. Setämiehet lähestyivät ikäisiäni naisia baarissa drinkkejä tuputtaen. Heidän missionsa paistoi silmistä kirkkaammin kuin keskikesän aurinko. Heitä kiinnosti vain ja ainoastaan nuoruutemme. Meitä kiinnosti päästä heistä eroon.

Rakkaus ei katso ikää. Moix selkeästi katsoo. Minä luulen, että rakkaus ei ole vielä katsonut Moixia. Hän ei tiedä, miltä tuntuu nähdä ulkokuoren sisälle. Jokainen rakkautta kokenut ihminen kun tietää, että ulkonäkö sivelee silmää, mutta rakkaus koko sielua. 

Kaikilla on toki mielipiteensä. Toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä. Olen sitä mieltä, että pitäköön kukin kenestä haluaa – oli kohteena sitten ihminen tai paistinpannu. Moukka ei kuitenkaan tarvitse olla. Moix olisi selvinnyt vähemmällä vastarinnalla, jos hän olisi vain kertonut tykkäävänsä nuoremmista naisista. Sehän on ihan normaalia! Hän kuitenkin päätti sylkäistä ikäistensä naisten kasvoille. Hän osoitti epäkunnioitusta kaikkia naisia kohtaan arvottamalla naisen pelkän ulkonäön perusteella itselleen kelvolliseksi tai kelvottomaksi.

Moixin – kuten meidän muidenkin – kannattaa muistaa yksi tärkeä asia elämästä: Jokainen meistä on juuri nyt nuorempi kuin tulee koskaan olemaan. 

Myös sinä, Mister Moix.

Kuvat: Jenni Rättyä

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.