Tämä on teille, jotka luulette tulevanne hulluksi

Kuva: Sami Piskonen, Muah: Laura Rantaniemi, Style: Annette Tamminen (jumpsuit, Monki)

Tiedätkö sen tunteen kun luulet tulevasi hulluksi? Henki ei kulje, mutta ajatukset laukkaavat sitäkin nopeammin. Et saa yhdestäkään ajatuksesta kiinni. Lauseen muodostaminen on vaikeaa. Pieninkin päätös tuntuu mahdottomalta. Kaikki katsovat sinua ja olet varma, että kohta he tajuavat mistä on kysymys. Sinusta on tullut mielipuoli!

Malli ja yrittäjä Lotta Näkyvä tietää miltä tuntuu, kun luulee tulleensa hulluksi. Onneksi hän tietää nyt, että kyseessä ei ole mielenterveyden menettäminen vaan paniikkihäiriö. Sen voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi ja menneisyyden kummitukset: ne asiat, joita et ole ehtinyt tai halunnut käsitellä. Lotalla mielessä kummittelivat nuoruuden syömishäiriö sekä rakkaan isän menehtyminen syöpään.
 
Lotalla tilanne meni jopa niin pitkälle, että hän ei enää halunnut elää. Miksi jatkaa elämää jos mikään ei ole omassa kontrollissa? Eikö olisi vain helpompi hypätä sillalta?
 
Lotta teki aluksi virheen, johon jokainen meistä aika ajoin sortuu: hän asetti omalle toipumiselleen deadlinen. Ensin hän päätti toipua viikon patikkareissulla. Ei onnistunut. Sitten tuli uusi deadline. Ei vieläkään. Mieli on siinä mielessä rasittava kapistus, ettei sille voi asettaa aikarajoja. Lotta tajusi tämän siinä vaiheessa kun ei enää päässyt sängystä ylös. Jopa vaatteiden valitseminen oli liian vaikea päätös. Mies sai valita myös Lotan lounaan, koska niinkin yksinkertaisen asian pohtiminen vei liikaa voimia.
 
Vaikka en olekaan terveydenalan ammattilainen, tiedän paniikkikohtausten olevan erittäin yleisiä. Siksi on tärkeää, että Lotta avautuu aiheesta. On nimittäin kauheaa joutua tilanteeseen, jossa luulee tulevansa hulluksi. Siinä tilanteessa ajattelee, että tunne ei mene koskaan ohi. Että tämä on tässä! Hyvästi stressitön elämä, tervetuloa pakkopaita ja pehmustettu huone! Näiden tunteiden vallassa on helpompi hengittää jos tajuaa kyseessä olevan paniikkihäiriö. Silloin myös tietää, että kuolemanpelko ja kontrolloimaton olo loppuu aikanaan.
 
Tästä ja monesta muustakin syystä: Ihanaa Lotta, että et tehnyt itsellesi mitään peruuttamatonta. Tarinasi auttaa varmasti monia, yksikin helpottava olo on enemmän kuin tarpeeksi.
 
Lotan ja minun haastatteluun täältä

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.