Muodoilla on väliä!

Kuulin Riedelin laseista ensimmäisen kerran opiskeluaikanani Torniossa. Voit kuvitella, että halpaa Melnik 13  -viiniä lipittelevä medianomiopiskelija ei olisi kuuna päivänä käyttänyt kymmeniä euroja tietylle rypäleelle valmistetun lasin ostamiseen. Vähän liian lämmin punkku meni aivan mainiosti Iittalan juomalasista – pahimmassa tapauksessa suoraan pullon suusta.

Jossain vaiheessa innostuimme kämppikseni kanssa työstämään viiniarvosteluja. Opiskelijoiden pikkulauantaina ostimme pullon, maistelimme sen ja arvostelimme juoman luovin sanakääntein vihkoomme. Muistan, että eräänä keskiviikkona pulloja ostettiin kaksi, ja viimeiseksi nautitun pullon arvostelu oli lyhyesti ja ytimekkäästi ”Täyttä paskaa!”. Joudumme siis vielä miettimään teoksen tarjoamista Otavalle…

Nykivästi liikkeelle lähtenyt viini-innostukseni syveni kun kiinnostuin muistakin kuin vesilaseista. Kuulin perheestä, joka valmistaa viinilaseja eri rypäleille. Aluksi se vähän nauratti. Kuinka snobi pitäisi olla, että ostaisi kalliin viinilasin vain Pinot Noirille? Entä jos haluaa juoda jostain toisesta rypäleestä tehtyä viiniä? Pitääkö silloin ostaa uusi lasi juuri sille rypäleelle.

Riedelin perheen mukaan pitää.

Perheen tytär Laetizia saapui tällä viikolla Helsinkiin järjestääkseen Viini tastingin. Arvaatte varmaan missä minä olin tuona iltana. Kyllä, eturivissä! Jälleen tuli todistettua, että viinilasin muodolla on uskomaton merkitys siihen, miltä viini maistuu! Jos sinua hieman nyt naurattaa, kehotan kokeilemaan. Mieti, mikä on lempirypäleesi. Onko se ehkä Syrah vai minun suosikkini Pinot Noir? Osta edes yksi lempirypäleellesi tehty lasi. Ota viereen ihan tavallinen viinilasi ja maista viiniä molemmista. Huomaat eron aivan varmasti!

Ylevästi voisi sanoa, että oikean viinilasin valitseminen on kunnianosoitus viinille. Jos ajatus puetaan hieman maallisempaan muotoon niin eikö viini mieluummin kannata nauttia hyvänä kuin pahana? Väärä lasi nimittäin voi saada hyvänkin viinin maistumaan siltä, että haluat luokitella sen lyhyesti ja ytimekkäästi kuin minä ja kämppikseni teimme.

Meidän kaapista löytyy pari lasia Pinot Noirille ja pari samppanjalle.  Olen edelleen sitä mieltä, että lasit ovat liian kalliita ja särkyvät aivan liian helposti tällaisen tomeran tiskikoneentäyttäjän käsittelyssä. Niiden vaikutusta viinin makuun en voi kuitenkaan kieltää.

 

Wine for the mood is…

Ihan sama minkä viinin nyt valitset, testaa sitä juuri sille rypäleelle luodussa lasissa. Edes kerran elämässäsi!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.