Menestyminen on tätä

Suomi on täynnä menestyneitä naisia, mutta heistä puhutaan aivan liian vähän. Nyt se on loppu!

Näillä sanoilla julistin Menestyjänaiset -sarjan alkaneeksi. Nyt olen työstänyt sarjaa Radio Aaltoon ja Suplaan useita kuukausia. Olenko siis menestynyt?

En, koska en määrittele menestystä työn määrällä.

Miten menestyminen sitten määritellään? Mitä se merkitsee? Oman näkemyksensä kysymyksiin ovat antaneet muun muassa toimittaja Ronja Salmi, manageri Carla Ahonius, kirjoittaja Anna perho ja valokuvaaja Janita Autio.

Hauskaa, että heitä kaikkia yhdistää julkisuus. Se ei ole kuitenkaan yhdellekään tavoite. Se on paremminkin sivutuote.

Menestystä voi mitata käppyröillä, mutta henkilökohtainen menestyminen perustuu lopulta kaikkeen muuhun kuin laskelmiin. Se perustuu intohimoon ja pelkojen voittamiseen. Raha ja valta ovat julkisuuden tavoin menestyksen sivutuotteita.

Usein ne tosin seuraavat juuri sitä ihmistä, joka tekee työtään sydämellä.

Menestyminen voi tulla yhdessä yössä, mutta kivijalka sille rakennetaan jo paljon aiemmin. Esimerkiksi manageri Carla Ahonius on äärimmäisen menestynyt, koska hän onnistui pitkällisen koulukiusaamisen jälkeen keräämään itsetuntonsa rippeet ja rakentamaan niistä kestävän pohjan intohimonsa toteuttamiselle. Carla ei ole menestynyt  siksi, että hän on Cheekin manageri. Hän on menestynyt, koska hän selvisi. 

Valokuvaaja Janita Autio ei ole menestynyt  siksi, että hän on Mikael Gabrielin hovikuvaaja. Hän on menestynyt siksi, että hän ponnisti vuodessa Raahesta yhdeksi halutuimmista valokuvaajista ilman alan koulutusta. Hän uskalsi ehdottaa ihailemilleen ihmisille yhteistyötä. Hän kohtasi pelkonsa, ja siksi hän on menestynyt.

Aina kun intohimo voittaa pelon, ollaan lähempänä päämäärää.

Anna Perho kiteytti näkemyksensä menestymisestä hienosti. Hänen mielestään menestyminen on sitä, että ihminen saa ponnistella arvostamiensa päämäärien eteen. Perhon mielestä tyytymättömyys syntyy siitä kun on etäällä asioista, joita todella haluaa tehdä.

Minusta menestyminen merkitsee myös sitä, että ihminen voi päättää itse oman elämänsä käänteistä. Vallan luovuttaminen muille johtaa harvoin tyydyttävään lopputulokseen. Joku voi kutsua sitä auktoriteettikammoksi, minä kutsun oman elämän elämiseksi.

Käsitykseni menestymisestä on alkanut kirkastua vasta viime kuukausien aikana. Kiitos siitä kuuluu haastattelemilleni naisille. On hienoa ja jopa hieman lohduttavaa, että kunnioittamani ammattilaiset arvottavat intohimon paljon rahaa korkeammalle.

Se saa maailman näyttämään jälleen hieman inhimillisemmältä.

(Menestyjänaisten haastatteluja pääset kuuntelemaan tästä)

Kuvat: Sami Piskonen

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.