Lyhennetty työviikko starttaa nyt!

Haaveista tulee totta kun lopettaa haaveilun ja aloittaa toiminnan. Nyt minun haaveestani tulee totta. Tästä viikosta jouluun saakka teen nimittäin lyhennettyä työviikkoa. Käytännössä se tarkoittaa työskentelyä maanantaista torstaihin Radio Aallossa.

Perjantai pyhitetään aivan toisenlaiselle toiminnalle.

Kyse ei ole downshiftaamisesta. Kyse on paremminkin upshiftaamisesta. Nyt on aika nostaa elämä uudelle tasolle. Tasolle, jonka tarkoituksena on tuottaa arkeen uutta sisältöä. Eikä ainoastaan minun arkeeni. Myös poikani arkeen.

Annas kun selitän…

En ole koskaan ollut pullantuoksuinen mama. Meidän korvapuustit leivotaan nykyäänkin Fazerilla. Äitiyslomalta palasin töihin kun poika oli reilun vuoden ikäinen. Kotiäitiys ei oikein sopinut minulle. Minusta tuli paljon parempi mama kun sain tehdä makaronilaatikon lisäksi myös töitä. 

Mieli voi kuitenkin muuttua.

En muista, että mieltäni olisi muuttanut mikään yksittäinen hetki. Ehkä sen muutti nimenomaan lukuisat samankaltaiset hetket. Kuten ne hetket kun istun ratikassa ja poden huonoa omaatuntoa pitkästä työpäivästä. Juoksen kauppaan ja soitan samalla kotona odottavalle pojalle, että vielä menee vartti. Kuulen pettymyksen äänestä. 

Odottavan aika on pitkä. 

Haluan olla edes yhden arkipäivän viikossa se, joka odottaa. Haluan, että rappukäytävässä koululaisen sieraimiin leijuva ruuan tuoksu tulee omasta kodista. Että avaan oven ennen kuin siihen ehditään sovittaa avainta.

Haluan olla vastassa.

Joko näet sädekehän loistavan pääni päällä? En minäkään, koska asiassa on myös itsekkäämpi puoli. 

Se puoli koostuu asioista, jotka minulla on jäänyt tekemättä. Aion herätä aikaisin ja käydä lenkillä. Lämmittää aamusaunan ja keittää kunnon kahvit jauhetuista pavuista. Aion syödä hitaasti ja lukea Hesarin kannesta kanteen.

Ennen kaikkea haluan saada uusia ajatuksia, mutta ennen niitä minun on luovuttava vanhoista. Se onnistuu vain kun antaa aivojen tuulettua. Tekee jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. Tylsistyy. Toimii. Nauttii. Elää!

Rahallisesti tässä ei ole mitään järkeä. Kutistettu työviikko kutistaa palkkaa yllättävän paljon. Haaveiden edessä on kuitenkin luovuttava jostain. Minä luovun tutusta tilipussista. Toisaalta saan vaihtokauppana mahdollisuuden pieniin päiväuniin. Eikö nukkumisen sanota olevan sama asia kuin laittaisi rahaa pankkiin?

Minusta voi siis tulla tämän kokeilun myötä entistä rikkaampi ihminen…

Syyskuusta joulukuuhun lähetykseni pyörii tutulla paikallaan Radio Aallossa maanantaista torstaihin kello 14-18. 

Kuvat: Laura Kotila

You may also like

10 comments

  1. Olen miettinyt samaa pitkään. On vaan niin vaikeaa luopua “paksusta” tilipussista. Tiedän, että lyhennetty viikko tekisi vain hyvää minulle. Perinteinen viisipäiväinen 40-tunnin viikko pitäisi jo muutenkin unohtaa. Vapaa-aikaa pitäisi olla enemmän.

    1. Moikka! Moni sanoo, ettei lyhennetty työviikko lopulta vaikuta palkkaan kovasti, koska myös verotus pienenee. Toki pienikin palkan alennus voi olla liikaa. Mä lupaan raportoida tässä matkan varrella tänne blogiin miten lyhennetyn työviikon kanssa menee:) Toivottavasti saat siitä voimaa ja inspiraatioa!

  2. Todella hienoa.Elämän laatu paranee,vaikka palkkapussi pienee.Se hetki lapsi avaa oven ja huuhtaa:Hei äiti! Minusta se on paras hetki maailmassa.

  3. Hyvä Jenni! Tilaisuuteen kannattaa tarttua kun siihen on mahdollisuus. Olen varma, että nautit vapaa-ajan lisäyksestä, älä kuitenkaan täytä sitä millään uudella aktiviteetilla vaan mene päivän mukaan.

  4. Hitto soikoon sä olet makee tyyppi!
    Jostain todella oudosta ja tyhmästä syystä odotin lukevani …”nyt on enemmän aikaa matkustaa/panostaa itseeni/tehdä niitä kuuluisia omia juttuja”..jne. Miksi ajattalin näin, en tiedä. Sitä luulee tuntevansa jonkun kun seuraa henkilöä näin somen välityksellä. Note to self, se on täyttä puppua!!! Mutta siis miten virkistävä teksti. Ja miten upea ajatus sinulta. Haluat olla se joka on vastassa. Mun sydän liikahti vähän. Tätä maailma tarvitsee. Kiitos tästä tekstistä. (ps. ei niin että matkustelussa, itseensä panostamisessa yms olisi mitään väärää!!! Tämä vain oli raikas ja inhimillinen tuulahdus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.