Hipaisin Picassoa – La Colombe d´Or

Ihmiselle, joka on jonottanut Picasson näyttelyyn ja pitänyt miestä yhtenä taidemaailman kiehtovimmista ukkeleista, La colombe d´Or on niin sanotusti WTF -tyylinen kokemus.

Kyseessä on verrattain pieni majatalo pienessä ja hyvin maalauksellisessa kylässä nimeltä Saint-Paul de Vence. Sinne pääsee kivuttomasti taksilla Nizzasta ja matka kestää ruuhkasta riippuen puolisen tuntia. Sisään majataloon pääsee suurten puuporttien kautta. Ensin astutaan pihalle, joka on täynnä valkoisilla pöytäliinoilla peitettyjä pöytiä, niiden päällä keinuvia puita ja sulavaliikkeisiä tarjoilijoita. Aikoinaan paikan omistaja vuokrasi majatalon huoneita taiteilijoille maalauksia vastaan. Jo pienellä silmäyksellä ymmärtää hyvin miksi monet taiteilijat viettivät paikassa kuukauden jos toisenkin. Suuret puuportit kätkevät sisäänsä sokkeloisen ja hämmästyttävän hiljaisen majatalon, jonka kivilattiat ovat suudelleet niin Picasson, Matissen kuin muidenkin viime vuosisadan suuruuksien jalkapohjia.

Tarina kertoo, että Picasso ei heti jättänyt majatalon isännälle taulujaan, mutta vuosien päästä isännän vaimo tuli niitä taiteilijalta pyytämään. Majatalon päämies oli nimittäin kuoleman sairas ja vaimo halusi ennen miehensä poismenoa ripustaa hänelle luvatut taulut seinälle. Picasso pyysi vaimoa valitsemaan ihan mitä halusi. Nyt nuo taulut ovat majatalon seinällä sulassa sovussa muiden suurnimien kanssa. Tuntuu lähes absurdilta kävellä hammastikku suussa vessaan ja hipaista samalla Picasson taulun raameja. Tuosta vaan. Huh, huh.

Parin viinilasillisen jälkeen skeptikko minussa herää. Eihän taulut mitenkään voi olla aitoja! Nehän varastettaisiin saman tien. Majatalon lämpötilakin vaihtelee niin voimakkaasti vuodenaikojen mukaan, että herkät taulut tuhoutuisivat -eikä sellaista sallita kun puhutaan picassoista. Rohkeasti kysyn tarjoilijalta taulujen aitoutta. Ranskalaiseen tyyliin hän on hieman näreissään epäilyistäni ja vakuuttaa, että taulut ovat aitoja. Niitä vartioidaan videokameroiden kautta ympäri vuorokauden.

Hieman jopa kauhistuttaa kirjoittaa tästä ”salaisesta” majatalosta, jonka vierailijamäärät on vielä saatu pidettyä aisoissa. Ja niin ne kuulemma halutaankin pitää. Paikka ei halua menettää kotikutoisuuttaan ja mahdollisuutta yllätyksille, kuten sille, että viereisessä pöydässä illallista voi ihan hyvin nauttia laulaja Sting (näin on eräälle paikassa syöneelle käynyt). Jos rakasta ruokaa ja taidetta, et voi missata tätä!

You may also like

2 comments

  1. Suomestakin löytyy paikka missä voi ihailla muunmuassa Picassoa. Villa Mairea joka sijaitsee A.Ahlströmin ruukki alueella Porin Noormarkussa. Kannattaa ehdottomasti käydä. Itse rakennus on Alvar ja Aino Aallon käsialaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.